Veelgestelde vragen

Vraag & antwoord

Wat is Chiropractie?

Chiropractie is een geneeswijze die ontstaan is in 1895 en nu wereldwijd bekend is. Tegenwoordig is chiropractie, na de huisarts en tandarts, de meest voorkomende vorm van geneeskunde in de wereld. De medische universitaire opleiding voor chiropractie is Europees erkend.

Chiropractoren zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van stoornissen in de wervelkolom en daarmee gepaard gaande problemen van het zenuwstelsel. In de chiropractie wordt geen gebruik gemaakt van chirurgie, medicijnen of injecties. Belangrijk hierbij is de holistische benadering. Het gehele functioneren van de mens wordt betrokken bij het onderzoek, de diagnose en de behandeling.

Veel klachten hebben hun oorsprong in de wervelkolom. In de praktijk zien we mensen met lage rugpijn, hoofdpijn, migraine, nek- en schouderpijn, hernia, ischias, etc. Daarnaast behandelen wij problemen in de armen en benen, bijvoorbeeld klachten in de elleboog, pols, heup, knie, enkel en voet. Ook baby’s en kinderen kunnen veel baat hebben bij chiropractische behandelingen.

Wij zijn lid van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) en staan geregistreerd bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) en wij houden ons aan de beroepscode zoals die door de NCA en SCN zijn vastgelegd. Mocht u niet tevreden zijn over de afwikkeling van uw hulpvraag dan kunt u uw klacht kenbaar maken bij de klachtenfunctionaris van de NCA. Is desondanks naar uw idee geen bevredigende oplossing gevonden voor uw klacht, dan kunt u bij de NCA of SCN een officiële klacht indienen.

U kunt zonder verwijzing van uw huisarts bij ons een afspraak maken.

Meestal kunt u voor een eerste consult binnen een week terecht.

De chiropractor heeft verscheidene behandeltechnieken, waarvan de bekendste het manipuleren van de wervels is. Ook worden de spieren behandeld en zonodig worden oefeningen gegeven.

Dat is afhankelijk van de aard van de klacht. Normaliter moet u rekenen op vijf tot tien behandelingen. Bij chronische klachten zal het vaak langer duren voordat het gewenste resultaat wordt bereikt.

Over het algemeen doet de behandeling geen pijn. Sommige mensen vinden het een vervelend gevoel, anderen vinden het juist prettig. Sowieso wordt alles in overleg met de patiënt uitgevoerd.

Nederland kent een grote verscheidenheid aan therapeuten wat betreft opleiding en behandelmethode. De chiropractor heeft een universitaire opleiding gevolgd. Een manueel therapeut heeft, naast een HBO fysiotherapie opleiding, een aanvullende deeltijdopleiding gevolgd in behandeltechnieken van mobilisatie en manipulatie. Niet alle manueel therapeuten en chiropractoren maken gebruik van manipulatie. Bij Chiropractie Haarlem is het juist de belangrijkste vorm van behandelen, hoewel wij waar nodig ook andere technieken gebruiken.

Een orthomanueel arts is een arts met extra scholing in behandelmethodes voor het bewegingsapparaat, waaronder manipulaties. Het manipuleren is vaak niet de hoofdbezigheid van een orthomanueel arts maar wordt naast het reguliere artsenwerk gedaan.


J Manipulative Physiol Ther. 2005 Feb;28(2):108-16.
Variance in manual treatment of nonspecific low back pain between orthomanual physicians, manual therapists, and chiropractors.
van de Veen EA1, de Vet HC, Pool JJ, Schuller W, de Zoete A, Bouter LM.

Op uw mobiel geeft deze afbeelding de onderstaande tabel het beste weer.

ChiropractieManuele TherapieOrthomanuele therapie
Primare focusDysfunctie van het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel, en de invloed daarvan op de algehele gezondheid.Dysfunctie van het bewegingsapparaat. Symmetrie van het skelet.
OpleidingVijf jaar full-time training op universitair medisch niveau. Grote verscheidenheid in manipulatie- en mobilisatietechnieken. Maken en analyseren van röntgenfoto’s.Fysiotherapeut met vier jaar part-time training in manipulatie- en mobilisatietechnieken.Arts met drie jaar part-time training in mobilisatietechnieken en educatie in klachten van de wervelkolom.
Doel diagnosestellingBeoordelen van mobiliteit, stabiliteit en neurologisch functioneren.Beoordelen van mobiliteit, stabiliteit en bewegingspatronen.Vaststellen van positie van botstructuren. Weinig tot geen functioneel onderzoek.
BehandelingCorrectie van gewrichtsdysfunctie en herstel van neurologisch functioneren d.m.v. voornamelijk manipulaties. Ook mobilisatie, oefeningen, neuromusculaire technieken, triggerpointtherapie en massage worden toegepast. Hulpmiddelen: mechanisch impulsinstrument (Activator) en behandelbank met beweegbare delen om mobilisatie/manipulatie te assisteren.Correctie van gewrichtsdysfunctie d.m.v. voornamelijk mobilisatie. Matig gebruik van manipulatie. Regelmatig neuromusculaire technieken. Correctie van positionele afwijkingen d.m.v. mobilisatie. Geen manipulaties. Geen neuromusculaire technieken.
ProtocolBehandelprotocol waar nodig. Behandeling is afgestemd op de klachten en behoeften van de patiënt. Meestal een vast behandelprotocol, tenzij aanpassing vereist is.Vast behandelprotocol.
Aantal behandelingenGemiddeld tussen vijf en tien behandelingen.Gemiddeld tussen vijf en tien behandelingen.Gemiddeld vier tot zes behandelingen.
Indeling behandelplanBelangrijkste klacht heeft prioriteit. Andere klachten worden als mogelijk gelijkertijd behandeld.Belangrijkste klacht heeft prioriteit.Vastgezet in richtlijnen.

Mobilisatie is een gewricht rustig heen en weer bewegen. De kunst van het manipuleren is het specifiek behandelen van een gewricht door middel van een korte snelle beweging. Hierbij vindt een neurologische reflex plaats, waardoor rondom het gewricht de spieren ontspannen, de beweeglijkheid toeneemt, de doorbloeding en de zenuwfunctie verbeteren en pijn vermindert. Soms hoort men dan een licht knakkend geluid; dit zijn gassen die vrijkomen in de gewrichten.

De behandelingen door een chiropractor worden zonder verwijsbrief van uw huisarts (deels) vergoed door de meeste zorgverzekeringen, als u een aanvullend pakket heeft. Kosten die vergoed worden door een aanvullende verzekering gaan niet ten koste van het eigen risico. Voor veel verzekeraars geldt dat zij alleen behandelingen vergoeden die uitgevoerd worden door chiropractoren die zijn geregistreerd bij de SCN en/of die lid zijn van de NCA. Wij voldoen aan deze eisen. Een overzicht met de vergoedingen is beschikbaar hier.

Eerste consult: € 87,50

Vervolgconsult volwassenen: € 62,50

Vervolgconsult kinderen: € 52,50

Maandag8:00 – 18:00
Dinsdag10:00 – 19:00
Woensdag10:00 – 18:00
Donderdag8:00 – 18:00
Vrijdag8:00 – 17:00
Zaterdag9:00 – 13:00 om de week
ZondagGesloten

Welkom bij Chiropractie Haarlem

Neem een kijkje in onze chiropractiepraktijk en ontdek hoe gemakkelijk het is om een afspraak te maken.

Wilt u nu een tijdstip reserveren? Dat kan hier.