Wat is chiropractie...

Chiropractie is een geneeswijze die ontstaan is in 1895 en nu wereldwijd bekend is. Tegenwoordig is chiropractie, na de huisarts en tandarts, de meest voorkomende vorm van geneeskunde in de wereld. De medische universitaire opleiding voor chiropractie is Europees erkend. Chiropractoren zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van stoornissen in de wervelkolom en daarmee gepaard gaande problemen van het zenuwstelsel. In de chiropractie wordt geen gebruik gemaakt van chirurgie, medicijnen of injecties. Belangrijk hierbij is de holistische benadering. Het gehele functioneren van de mens wordt betrokken bij het onderzoek, de diagnose en de behandeling.
 

...en wat voor klachten kunnen behandeld worden?

Veel klachten hebben hun oorsprong in de wervelkolom. In de praktijk zien we mensen met lage rugpijn, hoofdpijn, migraine, nek- en schouderpijn, hernia, ischias, etc. Daarnaast behandelen wij problemen in de armen en benen, bijvoorbeeld klachten in de elleboog, pols, heup, knie, enkel en voet. Ook baby's en kinderen kunnen veel baat hebben bij chiropractische behandelingen.
 

Wat gebeurt er bij een behandeling...

De chiropractor heeft verscheidene behandeltechnieken, waarvan de bekendste het manipuleren van de wervels is. Ook worden de spieren behandeld en zonodig worden oefeningen gegeven.
 

...en hoeveel keer moet ik behandeld worden?

Normaal gesproken moet u rekenen op vijf tot tien behandelingen. Afhankelijk van hoe lang de klachten al bestaan, kan dit aantal groter of kleiner zijn.
 

Wat is het verschil tussen chiropractie, fysiotherapie en manuele therapie...

Nederland kent een grote verscheidenheid aan therapeuten wat betreft opleiding en behandelmethode. Net als de osteopaat heeft de chiropractor een universitaire opleiding gevolgd, maar andere beroepen zijn HBO-niveau. Een manueel therapeut heeft, naast een HBO fysiotherapie opleiding, een aanvullende deeltijdopleiding gevolgd in behandeltechnieken van mobilisatie en manipulatie. Niet alle manueel therapeuten en chiropractoren maken gebruik van manipulatie. Bij Chiropractie Haarlem is het juist de belangrijkste vorm van behandelen, hoewel wij waar nodig ook andere technieken gebruiken. Een orthomanueel arts is een arts met extra scholing in behandelmethodes voor het bewegingsapparaat, waaronder manipulaties. Het manipuleren is vaak niet de hoofdbezigheid van een orthomanueel arts maar wordt naast het reguliere artsenwerk gedaan.
 

...en is manipulatie beter dan mobilisatie?

Mobilisatie is een gewricht rustig heen en weer bewegen. De kunst van het manipuleren is het specifiek behandelen van een gewricht door middel van een korte snelle beweging. Hierbij vindt een neurologische reflex plaats, waardoor rondom het gewricht de spieren ontspannen, de beweeglijkheid toeneemt, de doorbloeding en de zenuwfunctie verbeteren en pijn vermindert. Soms hoort men dan een licht knakkend geluid; dit zijn gassen die vrijkomen in de gewrichten.
 

Wat zijn de kosten...

Eerste consult € 85,–
Vervolgconsult € 60,–
Behandeling kinderen € 50,–

De meeste verzekeraars vergoeden chiropractie behandelingen (gedeeltelijk) via aanvullende verzekeringen.
Kosten die vergoed worden door een aanvullende verzekering gaan niet ten koste van het eigen risico.

Een overzicht met de vergoedingen is beschikbaar hier.
 

...en waar is Chiropractie Haarlem gevestigd?

Santpoorterstraat 50
2023 DD Haarlem


Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen met de receptioniste.
 
(023) 525 00 23
 

Openingstijden

maandag 8:00 - 19:00
dinsdag 10:00 - 19:00
woensdag 10:00 - 18:00
donderdag 8:00 - 19:00
vrijdag 8:00 - 17:00
zaterdag 9:00 - 13:00
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edwin Braacx DC

Edwin Braacx DCEdwin Braacx DC, geboren op 20 maart 1958 te Vancouver, heeft een opleiding medische basiskennis gevolgd aan de University of Victoria. Vervolgens behaalde hij zijn titel Doctor of Chiropractic aan het Canadian Memorial Chiropractic College in Toronto. Hij is aangesloten bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA). Chiropractie Haarlem heeft hij op 5 januari 1991 officieel geopend.

Jan Jonk DC

Jan Jonk DCJan Jonk DC, geboren op 13 januari 1980 te Volendam, heeft de opleiding Bewegingswetenschappen voltooid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Daarna volgde hij de opleiding voor Chiropractie aan het Anglo-European College of Chiropractic te Bournemouth, Engeland. Hij is sinds 2008 werkzaam als chiropractor in Haarlem en ook aangesloten bij de NCA.